Weg met 2020 ... op naar 2021!

1 januari 2021

2020 … wat was dat toch allemaal???

Een piepklein bolletje genetisch materiaal (waarvan er 10.000 op een millimeter passen!), met een flinterdun omhulsel, en daarop nog eens piepkleine stekeltjes die onder bepaalde extrasterke microscopen het beeld geven van de “corona-van-de-zon” (de kroon) zet heel de wereld op zijn kop. Op een nooit geziene manier! De gevolgen moet ik hier niet vertellen want die zijn al duizenden en duizenden keren in de media uiteengezet.

Moeder natuur heeft de mensheid even stevig met de voeten op de grond gezet. Laten voelen dat ze baas blijft op deze bol! En dat er met haar niet te sollen valt, … én dat ze uiteindelijk het laatste woord heeft. Ze liet ons even voelen hoe kwetsbaar we wel zijn en dat we toch gewoon dankbaar mogen zijn dat we hier leven. Met onze familie, onze vrienden, ons hele sociale netwerk.

Te vaak denken we dat alle verworvenheden die we hebben “vanzelfsprekend” zijn. We vergeten dat dat eigenlijk niet zo is. Dat daar vele en vele mensengeneraties voor gevochten én aan gewerkt hebben … en dit gedurende vele duizenden jaren. We hebben het beter dan alle generaties voor ons -véél beter- en dit bijna op alle gebied! Maar we zijn ons daar vaak nog amper bewust van.

Blijkbaar vond onze aardse moeder het nodig ons eens een “wake-up call” te geven, een stevige prik zelfbewustzijn. Ze deed dat door ons even te laten voelen hoe het leven zou zijn zonder al onze vanzelfsprekende sociale contacten. Zonder al onze verworven vrijheden. En dat viel niet mee!
Maar goed, moeder natuur is ook geen duivelin, ze leert ons enkel een lesje. Ze geeft ons de kans hier weer uit te komen. Door samen naar oplossingen te zoeken.
Wereldwijd, over alle landsgrenzen, meningsverschillen, oorlogen en religies heen. Alleen door die samenwerking geraken we hieruit! Niet door individueel egoïsme of populisme! Tegen dit virus kunnen we alleen winnen door als mensheid te reageren. En -hoe onwaarschijnlijk het een jaar geleden nog zou lijken- lukt ons dit wonderwel! Omdat het moet, … niet omdat het kan!

De vaccins zijn er nu … gelukkig!!! De snelle ontwikkeling hiervan kon alleen ontstaan door de samensmelting van alle kennis van wetenschappers uit vele en vele landen die vanaf dag 1 steeds alle informatie uiterst snel met elkaar uitwisselden. Hun kennis werd als het ware door een enorm netwerk verbonden en samen is het hen gelukt een antwoord te geven op deze crisis. Voor 1 keer was geld niet het hoogste goed op onze aardbol, … maar gezondheid!
2021 moet beter! 2021 zou ons uit deze crisis moeten leiden. Massale vaccinatie is het enige antwoord willen we onze samenleving zoals ze was snel terugwinnen.
Natuurlijk zijn er nog “twijfelaars”, meestal door onwetendheid; door gebrek aan kennis hoe zo een vaccin nu eigenlijk werkt. En waarom ze ook helemaal NIET gevaarlijk zijn. Natuurlijk kan er al eens iemand een verkeerde reactie doen op een vaccin, maar dit zal voor deze moderne vaccins véél minder gebeuren dan tegen bijvoorbeeld een griepvaccin of een “spuitje tegen de klem”. Dit komt door de manier waarop ze opgebouwd werden! Met veel modernere en veiligere technieken dan onze “oude bekende” vaccins! En neen … deze vaccins zijn eigenlijk niet op 9 maanden ontwikkeld. Men heeft hier 30 jaar aan gewerkt! Alleen deed nu zich plots de mogelijkheid voor deze ultramoderne en veilige technieken toe te passen.

SARS-CoV-2 heet dit rotvirus, maar het is zeker niet de eerste boosdoener die op ons afkwam, en zal zeker ook niet de laatste zijn! In de laatste 10 jaar hadden we nog andere epidemieën die potentieel de wereldbevolking hadden kunnen aantasten. Het “Mexicaans griepvirus” (H1N1 2009), SARS (2003), MERS (2014), Ebola (Afrika), en vele anderen zijn gelijkaardige boosdoeners die gelukkig op tijd konden ingedijkt worden, maar evenveel of zelf nog veel meer schade hadden kunnen aanrichten! En wees maar zeker dat dit ook niet het laatste virus is dat onze kant opkomt en dat we onze medische kennis over aanpak van infectieziekten en vaccins zullen moeten blijven updaten.

Moeder natuur geeft ons dus een lesje! Een lesje dat we beter moeten samenwerken en ons beter voorbereiden op eventueel komende bedreigingen van onze mensheid. Dat we niet in slaap moeten vallen en denken dat alles wel mee zal vallen! Dat we met puur egoïstisch individualisme nergens komen maar dat we in dit soort wereldcrisissen moeten leren samenwerken.

2021 Moet beter. We moeten onze sociale contacten herwinnen. Je merkt pas hoe belangrijk ze zijn als we ze moeten missen! We willen af van dat éne “knuffelcontact”! Gewoon omarmen wie we willen! Onze familie, onze oudsten, onze vrienden. Op stap met je kameraden, een pint gaan pakken in de lokale kroeg, een terrasje, een cinemaatje of Tomorrowland (!), de kapper eens bezoeken, geen wc-papier meer moeten hamsteren, zonder schuldgevoelens eens op vakantie gaan, de overvolle markt bezoeken (wat duwend en trekkend door de menigte), genieten van een overvol strand, uit je bol gaan op de dansvloer, brullen vanop de tribune naar je favoriete voetbalclub. We willen af van dat lelijke blauwe masker, en weg die anderhalve meter “social distancing”!!!

We hebben nog een hele weg af te leggen, maar de start is gezet! We gaan deze strijd winnen! We hebben verliezen geleden … zeker: vrienden of familieleden verloren, maar dit vreselijke verlies moet ons sterker maken in de wil hieruit te geraken. Zo zijn deze vele slachtoffers niet voor niets gestorven! En komen we hier als maatschappij sterker uit… na het likken van onze wonden.

Mijns inziens staan we nog voor een heel moeilijke 3 maanden waar “de getallen” niet zullen blijven dalen, maar binnen een 2-tal weken weer stijgen. Vakanties zijn uit, scholen weer open, iedereen weer aan het werk geeft meer intermenselijke contacten. Hoe veilig we ze ook maken 100% is dit nooit! Maar tegen de lente (april?) moet het eindelijk én definitief de goede richting uit gaan. De vaccinatiecampagnes zullen hun vruchten afwerpen en we kunnen dan terug meer buiten leven!

Daar moeten we dus voor gaan. En die dag, de dag dat iedereen weer gewoon veilig en ongedwongen een frisse pint kan gaan drinken op een lokaal terrasje in de zon, die dag hang ik mijn “witte doktersjas” (vanonder het stof gehaald bij de uitbraak!) weer aan de haak! En geloof me … daar kijk ik naar uit!!!

Bij deze wens ik iedereen nog een knus en gezellig eindejaar in piepkleine bubbels, mét knuffelcontact. Weg met 2020, … op naar 2021!

Met Vriendelijke Groeten,
Beste Wensen,
Bart Vyvermans.