Reizen en Corona binnen de EU

23 juni 2021

Indien u reist naar een ander land is het belangrijk dat u zich informeert over welke bijkomende voorwaarden worden gesteld om het land te betreden én om de landen die u doorreist zonder problemen te betreden. U kan de laatste info terugvinden op www.diplomatie.belgium.be; dit wijzigt regelmatig.
Als u een test nodig heeft om op reis te gaan of als dit nodig is voor een festival/evenement, kan u zich in deze regio laten testen:
1/In het testcentrum op campus Blairon of in het ziekenhuis in Turnhout.
2/U kan getest worden in een labo, bv. CMA in Herentals (https://www.cma.be/nl/).
3/Verder is het ook mogelijk om een test te krijgen in de luchthaven van Zaventem:  https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport.
Werkwijze regionale testcentra:

  1. Werkwijze testcentrum campus Blairon Turnhout

Als u naar het testcentrum Campus Blairon komt, heeft u altijd een testcode nodig, zonder deze code kan u niet getest worden. Uw huisarts kan voor u een testcode aanmaken.
Tot en met 30 juni, kan uw huisarts voor u een testcode aanmaken. Vanaf 1 juli zal iedereen zelf een code kunnen aanmaken voor een test via www.mijngezondheid.be
Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken.
Het testcentrum werkt enkel op afspraak. U kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be. Het labo streeft ernaar om binnen de 24 tot 48 uur uw testresultaat beschikbaar te stellen. Maak dus tijdig uw afspraak voor een Covid-test. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de uitslag later binnen is bijvoorbeeld wegens een technische storing. Het testcentrum en het labo kan hiervoor niet aansprakelijk gehouden worden.
De test kost u €50.

Vanaf 1 juli zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor moet je ook een speciale code aanvragen via www.mijngezondheid.be die 10 dagen geldig blijft. Met die code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum.
Het resultaat kan u raadplegen via www.mijngezondheid.be. Als u het resultaat niet kan terugvinden via deze website, kan u een mail sturen naar klinischlabo@azturnhout.be om zo een mail te krijgen met het resultaat.

  1. Werkwijze AZ Turnhout

U kunt een afspraak boeken voor de test via www.mynexuzhealth.be , zonder dat u een aanvraagformulier van een arts nodig heeft. Ook het reisattest kan u binnen de 48 uur na afname van de test raadplegen via mynexuzhealth. Zorg er zeker voor dat u tijdig een afspraak maakt zodat de staal name kan uitgevoerd worden 48 tot 72 uur voor vertrek. De tijdsloten voor Covid-screening zijn beperkt en kunnen dus snel vol lopen. Hou bovendien rekening met de reisadviezen in het land van uw bestemming. De test kost u €50. Vanaf 1 juli zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor moet je ook een speciale code aanvragen via www.mijngezondheid.be die 10 dagen geldig blijft. Met die code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum.
Meer informatie kan u vinden via dit document of u kan alles nalezen via de website van AZ Turnhout: https://www.azturnhout.be/nieuws/covid-testing-van-reizigers-az-turnhout-en-az-herentals-vanaf-10-juni

  1. Werkwijze Centrum Medische Analyse

CMA is een labo verspreid over heel Vlaanderen en het dichtstbijzijnde filiaal is Herentals. Ook hier kan je terecht voor testen voor reisdoeleinden. Dit kan zonder testcode. Alle info staat op https://www.cma.be/nl/covid-19/

Tenslotte kijk ook eens op https://www.mijngezondheid.belgie.be/#/ Hier kan je allerlei testmogelijkheden vinden en dit zal regelmatig geüpdatet worden!
 
… en op deze: https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat Hier kan je alles vinden over certificaten voor reisdoeleinden, de verschillende soorten, hoe ze te bekomen en hoe ze af te printen om mee te nemen!
 
 ... en wie Helana.care reeds activeerde kan een vaccinatiebewijs voor europa aldaar eenvoudig downloaden!!!
 
Bart Vyvermans.