Nieuwe praktijkrichtlijnen geldig vanaf 12/03/2020

11 maart 2020

Sinds vandaag zijn er ook nieuwe richtlijnen die huisartsen moeten naleven voor het voeren van hun dagelijkse praktijk. Deze wil ik even in deze aparte mail vermelden.
Vanaf heden wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mensen die risico op Corona zouden hebben of niet: we kunnen het immers niet zien aan de klachten en we kunnen/mogen het ook niet testen. Tenslotte is het verloop tussen een gewone griep of een “coronagriep” sterk gelijklopend.

ALLE mensen met een luchtweginfectie dienen nu EERST telefonisch contact te nemen met de huisarts voor ze zich eventueel naar de praktijk begeven. Dit zijn alle mensen met koorts en/of hoest en/of “het snot”. Voor alle andere patiënten verandert er helemaal niets!

Bent u in deze situatie MOET u me eerst even bellen en niet naar de vrije raadpleging komen of een online-afspraak maken. Zo kan ik zieke en niet-zieke mensen uit elkaar houden en voorkomen dat er transmissie is tussen deze mensen. Telefonisch moet ik dan u advies geven wat u best doet: langskomen, uitzieken of andere maatregelen. Briefjes voor het werk of school kunnen vanaf heden uitzonderlijk uitgeschreven worden zonder dat de arts de patiënt gezien heeft.

Dit alles is ook voor mijzelf een heel bizarre situatie opgelegd door de bevoegde overheden. Maar wel begrijpelijk. Op deze manier proberen we te vermijden dat ons gezondheidssysteem overbelast wordt, of zelfs instort zoals in Italië gebeurde.

Om mijn telefoonverkeer wat te ontlasten kan u me ook steeds mailen bij niet-dringende vragen: bart.vyvermans@telenet.be

Hopelijk krijgen we dit snel onder controle en mag snel de lente beginnen zodat iedereen weer buiten kan genieten van het zonnetje. Dat gaat ons allicht ook weer deugd doen!

Met vriendelijke groeten,
Dr. Bart Vyvermans