Het Coronavirus of COVID-19 zoals het nu mag heten.

23 februari 2020

Het Coronavirus of zoals we het nu noemen "COVID-19"

Omdat er heel wat verwarring is omtrent deze ziekte, mede door de media die hier hun dagelijkse spannende vervolg-serie van maken, toch even deze mail.
Een coronavirus is een hele familie van virussen die verkoudheden veroorzaakt. Ze komen in elke huisartsenpraktijk dagelijks voor, natuurlijk meer in een winterperiode dan in de zomer. Soms zijn het hele lichte, soms hele zware verkoudheden! Heel soms geven die virussen ons ook een longontsteking.

Een therapie is er niet echt voor, maar iedereen weet ondertussen dat verkoudheden nu eenmaal vanzelf genezen en dat een paar dagen rust, wat Dafalganetjes en een hoestdrank meestal voldoende zijn hiervoor.

Het COVID-19 virus is dus ook een verkoudheidsvirus dat snel over gaat van mens tot mens en aan een opmars bezig is over de hele wereld. Het is een nieuw type van deze virusfamilie dat we voordien nog niet kenden en zal zich in de komende maanden wellicht mengen tussen de andere verkoudheidsvirussen. Gelukkig geneest het ook vanzelf in 98-99% van de gevallen. Natuurlijk is dat geen spectaculair nieuws, tenzij de media er ineens het aantal gevallen bij vermelden waar het misliep; de overledenen dus!

Risicopatiënten waar het wel eens misliep (en loopt) zijn oudere en sterk verzwakte mensen. Mensen die ook risico lopen te overlijden bij een “banale griep”; die mensen dus die we elk jaar beschermen met hun jaarlijkse griepprik. Ook de “banale griep” die jaarlijks een epidemie doet, veroorzaakt 1500-3000 doden per jaar in België alleen! Maar daar komt weinig van in de media. En zegge dat er dan toch nog veel risicopatiënten hun jaarlijks griepvaccin weigeren te laten zetten “omdat het toch maar een banale griep is” of “omdat ze toch nooit griep krijgen”

Nonsens dus. De “banale jaarlijkse griep” is even gevaarlijk of ongevaarlijk als het nieuwe COVID-19 virus. Jaarlijks sterven er wereldwijd 700.000 mensen aan! COVID-19 tot op heden een 2000 tal geloof ik (dagelijkse statistieken)

De draconische maatregelen die genomen werden door China gaan niet kunnen verhinderen dat het virus daar blijft, maar gaan enkel wat vertraging geven vooraleer de rest van de wereld ermee geconfronteerd wordt. Wat in ons voordeel speelt is dat we stilaan naar de lente gaan en dat het aantal verkoudheden (coronavirussen!) sterk daalt. Hierdoor krijgen wetenschappers wat meer tijd om het virus te bestuderen en mogelijks een therapie zoals een vaccin te ontwerpen tegen een volgende winterperiode.

Hoe dit verder evolueert is koffiedik kijken. Wetenschappers wereldwijd zijn hier heel hard mee bezig. Paniek is zeker niet nodig. Wat je zelf kan doen is gewoon “gezond” leven. Dat sterkt je immuniteit en is voorlopig je enige bescherming tegen verkoudheids-en griepvirussen allerhande. Tevens natuurlijk goede hygiëne (handen wassen!).

Mensen met tekenen van verkoudheid of koorts en die uit China terugkeerden of contact hadden met iemand die ziek uit China terugkwam worden gevraagd hun arts eerst TELEFONISCH te contacteren vooraleer op raadpleging te komen. Hiervoor hebben dokters speciale richtlijnen gekregen om verspreidingsgevaar te minimaliseren.
Verder zal ik dit opvolgen en u mailen moesten er bijkomende nieuwigheden zijn. Deels zijn er natuurlijk de media, maar die houden de zaak wat paniekerig wat op dit moment zeker niet nodig is!

Met vriendelijke groeten,
Dr. Bart Vyvermans.