Coronavirus Update

29 februari 2020

Alweer een Corona-update.
 
De vakantie is voor alle scholen ten einde. Mensen komen vanuit hun vakantieoorden naar huis en gaan terug aan het werk. Kinderen weer naar school. Dit maakt dat we bijna zeker een eerste (of meerdere) van die Coronaviruspatienten in Belgie zullen krijgen.
 
Ondertussen krijgen wij artsen elke dag (soms meerdere per dag) adviezen van overheidswege.
 
Eén van deze adviezen is zeker aan mensen die zwaar hoesten en koorts hebben om EERST telefonisch contact op te nemen met hun arts, teneinde niet ziek in de wachtzaal te zitten en andere mensen te besmetten. Ondanks de groeiende angst om dat beruchte virus is de kans dat u dan gewoon een “griepje” hebt VEEL groter dan de kans dat u besmet bent met Corona! Maar als u eerst even telefonisch contact opneemt kan aan de hand van enkele vragen het risico beter ingeschat worden, alsook hoe we dit best behandelen.
 
Hoewel kinderen blijkbaar een veel kleiner risico vormen (ze blijken veel minder kans te hebben om besmet te worden en hebben ook veel lichtere symptomen) wordt aangeraden geen kinderen met hoest naar de school te sturen! Zeker niet als ze dan nog wat koortsig zijn. Kinderen die beginnen hoesten op school zullen ook onmiddellijk naar huis gestuurd worden. Voor die banale virale infecties hoeven die kinderen ook niet onmiddellijk naar de arts. Afwezigheidsattesten kunnen later in orde gebracht worden met de scholen in deze uitzonderlijke situatie. Stuur me even een mailtje (of bel even als u ongerust bent!) als uw kind in deze situatie zou komen. U kan aan de school uitzonderlijk een briefje schrijven “ik hou mijn kind even thuis wegens hoest”. Het is beter dat we nu zieke kinderen uit school houden, dan dat we later scholen moeten gaan sluiten om de gezonde kinderen te beschermen!
 
Extra voorzichtig zijn we met mensen die ziek zijn na een verblijf in de Noord-Italiaanse skioorden. Aldaar werden meerdere gevallen gemeld en is de kans op besmetting toch hoger. Veel mensen op kleine lokaties zijn nu eenmaal risicolokaties.
 
Al deze maatregelen zijn er niet om paniek te zaaien, maar om de kans op een epidemie te vertragen. Zo krijgen wetenschappers meer tijd om behandelingen en eventueel vaccins te ontwikkelen. Verder is het zo dat de overgrote meerderheid van de mensen (98%) van zo een coronavirusinfectie gewoon geneest zonder enige medicatie (wat Dafalgannetjes en hoestsiroop). Het beeld onderscheid zich niet van een “gewone griep” die na een weekje uitzieken weer verdwijnt. Waarom dan al dat gedoe? Wel vooral omdat dit virus blijkbaar de zwakkeren in onze samenleving bedreigt: reeds zieke mensen en onze ouderen. We zouden die graag beschermen met een vaccin, … maar dat bestaat dus nog niet!
 
Verder zijn ook artsen en andere verzorgenden niet beschermd. Ook wij hebben geen vaccin en zelfs geen bescherming zoals maskers want die zijn wereldwijd uitverkocht! Als de artsen ziek uitvallen kunnen ze ook niet meer voor hun patienten zorgen, … dus ook dat proberen we te vermijden.
 
En wat we vooral moeten proberen vermijden is paniek! Paniek is een grotere vijand dan Corona. Goede voorzorgen is alles wat we kunnen doen!
 
Met vriendelijke groeten,
 
Bart Vyvermans