CoronaUpdate Vakantie editie

9 juli 2020

Ik hoopte eigenlijk geen “CoronaUpdate” meer te moeten sturen, maar ik krijg op de praktijk toch nog heel veel vragen en twijfels. Daarom toch nog maar eentje.
Ten eerste twijfelen mensen vaak wie nu eigenlijk getest moet worden op corona.

“Dokter ik heb al 4 dagen een lichte hoest en voel me niet helemaal superlekker. Niks ernstigs hoor en ik kan gewoon blijven werken”

Nu …. als arts val ik dan van mijn stoel!!! Dit mag nu echt NOOIT meer gebeuren! IEDEREEN die ook maar de lichtste tekenen heeft van enige virale infectie (verkoudheid of zo, hoe miniem ook!!) MOET contact opnemen met zijn huisarts en zal zich moeten laten testen. Bij heel veel mensen is corona een heel banale verkoudheid! Ondertussen zou iedereen dat nu toch wel moeten weten … maar niet dus! NIEMAND mag nog naar het werk gaan met een beeld van een lichte griep of banale verkoudheid. Voor je het weet steek je 10 mensen aan en die steken er weer 10 aan … en we zijn weer vertrokken! Je wordt voorpaginanieuws!!

Ten tweede krijg ik veel vragen over hoe de praktijk nu werkt. Initieel mochten patiënten niet tot de praktijk komen en moesten wij artsen bijna alles op afstand afwerken: achter scherm (emails en  videoconsulten) of achter telefoon. Coronasafe! 200 Telefoon en mails per dag was een gemiddelde! Sinds een kleine maand echter kunnen “normale” consultaties terug gevoerd worden. Maar wel het “nieuwe normaal”!

Online afspraken inboeken kan weer via het online afsprakensysteem dat u al heel lang kende. De vrije raadpleging ’s morgens is definitief afgeschaft! Ik werk weer in witte jas! Nooit gedacht dat ooit nog te moeten doen! Ik ben gemaskerd. En ja … jij moet ook gemaskerd zijn. Er staat zelfs een glazen scherm tussen ons op mijn bureau. Na elke patiënt wordt de praktijk ontsmet. Ik ben dus deeltijds poetsman geworden! :)

Op deze manier kan er dus nooit aan een normaal tempo gewerkt worden en blijft de mogelijkheid online consultaties te voeren open! Consulten waarvoor je niet echt lijfelijk op de praktijk hoeft te zijn kunnen op afstand afgewerkt worden: via telefoon, email of videoconsultatie. Meestal gaat het dan om eenvoudige verlengingen van medicatievoorschriften, eenvoudige vragen en alles waarbij geen echt medisch onderzoek nodig is. Blijkbaar ervaren vele patiënten dit toch ook als een positieve evolutie: minder wachttijd in de wachtzaal, minder nutteloos tijdverlies en sneller geholpen worden.

Vele mensen vroegen me of ze die online consulten niet hoeven te betalen? NEEN … die hoef je niet te betalen! Sinds einde maart krijgen wij artsen een vergoeding voor al dat getelefoneer en ge-email. Uw ziekenfondsen storten een vergoeding rechtstreeks naar de artsen toe en er is GEEN remgeld op, zodat het u inderdaad NIKS kost en wij toch nog verloond worden voor het vele en vele intellectuele en administratieve werk dat deze hele crisis met zich meebrengt. Telefoons en emails en videoconsulten zijn een groot aandeel geworden in de praktijkvoering van alle huisartsen. Tot voor enkele maanden nog als onmogelijk gedacht!

Ten slotte zijn er de vele vragen over “reizen”. Bijster actueel natuurlijk en elke dag op de TV kanalen te volgen. Corona is zeker de wereld niet uit, en hoewel even onder controle in België is de curve wereldwijd nog steeds in stijgende lijn! We zijn er dus nog lang niet!!

Mensen vragen me heel vaak reisadvies. Ik zeg meestal: “Reis, maar niet te ver en niet naar gekende toeristische attracties!” Is het wel veilig? Nuja … eigenlijk niet, maar veel heb je in eigen hand! Ondanks vakantiestemming moet je attent blijven op de geldende lokale regels: afstand houden, handhygiëne en heel vaak ook de maskerplicht! Je kan het dus wel “redelijk veilig” houden voor jezelf! Wat andere mensen uitsteken heb je echter niet in de hand.

Maar gaat het wel leuk zijn? De leukste vakantiebestemming zou zijn een land waar men nog nooit van corona gehoord heeft! Maar spijtig genoeg bestaat dat land niet meer. Overal op je bestemming zal je door allerlei diverse regels en maskers aan het beruchte virus herinnerd worden. Het zal niet zijn als anders! De “gezellige drukte” die de meeste mensen andere jaren vaak opzoeken zal nu onbestaande of onveilig zijn. Kleine gezellige bars gesloten, de wat grotere met maskers …. Maar er is deze zomer geen alternatief!
Let er ook op dat een land -of een deel van een land- van de ene op de andere dag “op slot” kan gaan en dat je wel eens moeilijkheden zou kunnen hebben terug te keren uit je vakantiebestemming! Geraak je er toch weg en kom je in België aan, zal je VERPLICHT worden een coronatest te laten doen EN VERPLICHT worden 14 dagen in quarantaine te gaan. Boetes tot 4000€ én zelfs gevangenisstraf doen je wel 2x nadenken! Reizen zal dus weldegelijk “anders” zijn deze zomer!

Zelf heb ik geen vakantieplannen; hoewel ik eerlijk gezegd er wel wat aan toe ben. Net zoals voor iedereen waren de laatste 4 maanden zwaar, … en we staan snel weer voor een winter die ons allicht weer ongekende uitdagingen gaat bezorgen. Afwachten maar.

Maar laten we er het beste van maken. Dag op dag. Niet te ver vooruit kijken, en ook niet te ver achteruit. We leven immers maar 1 dag en dat is vandaag! Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog geeneens.

Aan de vakantiegangers: “Geniet ervan en keep-it-safe!!” .. en aan de anderen: “Geniet ervan en keep-it-safe!!”

Met Vriendelijke Groeten,
Bart Vyvermans.