CoronaUpdate De Uitkomst.

7 juni 2020

We mogen ons niks laten wijsmaken! Corona is niet weg! Het gaat terugkomen!

Maar voorlopig gaat het goed. Na een strenge periode van opsluiting en volledig contactverbod snakken we allemaal terug naar het “normale leven”.
Na de laatste versoepelingen is het “normale leven” zeker nog niet terug, maar dit wordt wel het beste wat er op lijkt!

Er is veel gepraat over “bubbels”: een bubbel van 4, familiebubbels, en nu bubbels van 10 die elke week mogen veranderen. Niemand snapt dat (behalve misschien de virologen!) omdat een bubbel van 4 eigenlijk ook een raadsel was zonder oplossing! Een tijdelijk noodzakelijk zoethoudertje, om ons toch het gevoel te geven dat we een heel klein beetje contact mochten hebben omdat we er toch zo naar snakten in een periode waar het virologisch gezien eigenlijk nog te vroeg was en te risicovol.

Nuja … dat is dus voorbij en nu spreekt men over “bubbels van maximum 10 personen die elke week mogen veranderen” maar zeker met behoud van onze 2 heel belangrijke regels: “social distancing” en “handjes wassen”! Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Praktisch genomen houdt dat in dat we terug buiten mogen komen en onze vrienden en familie ontmoeten en dit in niet té grote groepen! Groepen van maximum 10 personen! De echt grote familiefeesten laten we dan toch nog maar even achterwege, … maar velen zullen dat toch al niet te erg vinden! Maximum 10 mensen op je BBQ is een mooi en gezellig getal!

Na je BBQ met vrienden zou je de volgende week wel eens met je familie op stap willen. Nu kan dat dus ook, want je bubbel mag elke week veranderen! Het nut van al dat “gebubbel” is eigenlijk dat je onthoudt met wie je de laatste 14 dagen contacten had! Als er ooit toch ergens een nieuw geval van covid-19 opduikt gaat men zo snel mogelijk de gegevens opvragen van je bubbels en ook die mensen contacteren en indien nodig in quarantaine zetten. Zo gaan we trachten een alom gevreesde 2e lockdown te ontlopen!

“Social distancing” blijft verplicht en ook zeer noodzakelijk … “behalve als het niet anders kan” hoorde ik er dan bij zeggen. Na een kort momentje van verwondering “viel mijne euro” …. haha … tja hoe gaan anders onze jongeren anno 2020 aan een lief geraken enzo meer … Er zijn dus inderdaad (zeldzame) momenten waar “non-social-distancing” oogluikend wordt toegelaten! Omdat het niet anders kan!

Desalniettemin gaan we toch wat zuiniger moeten omgaan met kussen (niet elke tante of achternonkel op een familiefeest!) en laten we handjes geven als begroeting nog even weg! Het is immers van deze contacten dat dit virus leeft. Zonder deze onderlinge contacten zou het nooit kunnen verspreid worden en zelfs nooit ontstaan zijn!

Laten we deze zomer terug genieten van het leven, maar op een uiterst voorzichtige manier. Zonder angst, met verstand, maar uiterst hygiënisch en met acceptatie van enkele bijzondere regeltjes die er vroeger nooit waren! Hou wat afstand van elkaar, kus niet iedereen (is soms ook wel een voordeel!), blijf ten allen tijde je handen wassen en hou je alcogel bij de hand voor die zeldzame momenten waar er geen water en zeep beschikbaar is.

Spijtig voor de liefhebbers, maar grote evenementen zijn er dit jaar niet bij. Die zijn onmogelijk te organiseren in de huidige situatie. En dat zal mijns inziens ook niet kunnen voor eventuele grote vaccinatiecampagnes. We moeten het in 2020 kleinschaliger en gezelliger doen.

Strikt genomen mag nu dus alles weer tenzij wat strikt verboden is. Maar voorzichtig en verstandig. De tijd dat strikte orders (verboden en verplichtingen) van de overheid kwamen is nu voorbij! Dat moest ook wel want we leven nu eenmaal niet in een politiestaat en daar begon het wel wat op te lijken!
Nu is het aan de bevolking! Aan onszelf! We hebben onze vrijheid terug gekregen, maar mede daarmee ook onze verantwoordelijkheid! Die beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Als we het om zeep helpen door dom gedrag dan zal de overheid weer moeten ingrijpen en dit resulteert terug in massale gevangenschap. En dat wil niemand nog meemaken! Een beetje zoals een probatie na een gevangenschap: “vrij onder voorwaarden”!

Maar ik heb er vertrouwen in. De zomer gaan we redden! Iedereen is voldoende geïnformeerd en weet nu wel wat het virus is en wat het doet. En vooral hoe we het kunnen stoppen! Zo gaan we de zomer in. Wat de herfst zal brengen als het verkoudheidsseizoen weer begint weten we nog niet, maar onze geleerde koppen hebben nu een paar maanden de tijd om dit voor te bereiden. Plannen te maken, remedies te vinden en vooral vaccins te ontwikkelen. Want pas na een massale vaccinatiecampagne zullen we het écht veilige gevoel wel terugwinnen.

En weet je wat ik ga doen maandagavond als ik op tijd kan stoppen met werken? Een pint pakken met mijn vrienden. Op een lokaal terrasje, aan een tafeltje waar we wat meer plaats zullen hebben dan andere jaren. Want ja … dat hebben we toch wel verdiend na deze toch wel zeer bizarre periode! En ondanks het blijvend gelden van “social distancing” mogen we geen angst ontwikkelen van elkaar en van sociaal contact. Dat zou een wereld zijn waar ik niet in wil leven!

Met Vriendelijke Groeten,
Dr. Bart Vyvermans