Coronaupdate: "De 2e échte golf"

11 oktober 2020

Het gaat niet de goede kant uit met de coronacijfers. Wie dat niet snapt komt van een andere planeet! Sociale media en discussiegroepen hebben er de mond van vol: “Er met NU iets gedaan worden”. En dat klopt 100%!!!

Maar WAT??? De vraag van 1 miljoen? WAT kunnen we nog doen? Cafeetjes wat vroeger sluiten en terug bubbeltjes van 4 maken is naar mijn bescheiden mening een slag in het water! Dat “gebubbel” heeft gefaald en is uitgehold. En alle cafés de schuld geven is zeker ten onrechte!

Maar wat dan wel? Er werd ons beloofd NOOIT meer een “totale lockdown” op te leggen, maar kan men deze belofte wel waarmaken? Het virus houdt van menselijke contacten en kan alleen gestopt worden als we die menselijke contacten volledig stoppen. Maar is dat dan nog wel “menselijk”?

Eerlijk gezegd: ik weet het ook niet! Niemand weet het antwoord, ook onze politiekers niet! Iedereen kijkt naar onze beleidsmensen, en het regent scheldtirades en verwensingen op Facebook en alle andere sociale media in de richting van de mensen die we gekozen hebben om het land te regeren.

Eigenlijk weten we antwoord wel, maar niemand durft het uitspreken omdat we er uiterst bang voor geworden zijn: “de volledige lockdown”. Ik ben er absoluut geen voorstander voor!! Het financiële, maar vooral ook het menselijke leed dat zo’n maatregel bezorgt is onbeschrijfbaar.

Voorlopig moeten we het doen met de basisregel: “Afstand houden waar het kan, maskers op als het moet en goed handhygiëne!” EN testen! Testen, testen, testen!!!!
Mijn week als huisarts is in 2020 ongezien veranderd! Wat vroeger nooit mogelijk was voor artsen is nu plots regel geworden: telefoneren en hulp bieden op afstand! Dagelijks werk ik naast mijn fysieke consultaties minstens 100 telefoons af en een veelvoud daarvan aan e-mails.  Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mezelf maar evengoed voor al mijn collega’s uit de eerste linie: alle huisartsen!

Te vaak hoor ik nog: “Dokter, ik hoest en heb wat koorts, maar dat is geen Corona hoor, da’s gewoon een valling en dat heb ik elk jaar in dit seizoen.”
Dat zou echt niet meer mogen! Covid-19 wordt veroorzaakt door een coronavirus en geeft voor de meeste mensen EXACT dezelfde symptomen als alle verkoudheden die in dit seizoen voorkomen. We kunnen covid-19 in de meeste gevallen gewoonweg niet onderscheiden van een “gewone” verkoudheid behalve door te testen! Testen testen testen is dus ons enige wapen voorlopig!

Dus nogmaals een warme oproep aan iedereen die zich wat “ziekjes” voelt, zeker als er (een beetje) koorts of hoest of geurverlies bij komt, bel -of liever MAIL- me even!!! Ga NIET naar school of werk!! Op 1 dagje kan je makkelijk 5-10 andere mensen besmetten als je ziek zou gaan werken.

Toch moet ik ook wat geduld vragen. Tijdens elk telefoontje dat ik afhandel komen er op de achtergrond 2-3 nieuwe binnen. Dat is onhoudbaar voor me. Als je kan mail me dan liever op bart.vyvermans@telenet.be

Als je toch besluit te bellen is de kans heel groot dat de lijn niet open is omdat ik met iemand anders aan het telefoneren ben. Spreek GEEN boodschap in op een voicemail, en bel ook geen 2-3 of meer keer na elkaar. Elk telefoonnummer dat me belde wordt geregistreerd en bel ik later terug. Ga zeker niet werken als je ziekjes bent; ik regel wel een afwezigheidsattest!!

Met deze mail wil ik eigenlijk beleefd wat begrip vragen voor de wat chaotische en hectische manier van werken waar huisartsen nu in verzeild geraakt zijn. We blijven als beroepsgroep ons best doen om iedereen naar best vermogen te helpen, maar de werkdruk rolt over velen als een pletwals. Weekendwerk is standaard geworden, anders halen we de week niet.

Maar ik benijd zeker ook onze beleidsmensen niet! Het zijn ook maar mensen en ze hebben ook geen gouden draaiboek voor deze crisis. Beslissingen waar mensen vrolijk van worden zijn er nu niet te nemen! Wat ze ook doen, het gaat nooit leuk worden. We staan nog voor enkele ongezien moeilijke maanden.
Toch moeten we ook blijven beseffen dat er ook licht is aan het einde van deze donkere 2020-tunnel … maar wel pas in 2021! In de lente van dat jaar (maart-april) zullen we kunnen beginnen aan vaccinatie van onze ouderen en zwakkeren. Daarmee zal covid-19 zeker niet de wereld uit zijn, maar gaan er zeker veel minder zieken en dodelijke slachtoffers vallen. Dan zullen we de maskers terug kunnen afzetten en zullen we zonder schuldgevoelens elkaar terug warmer kunnen begroeten. “Nen Dikke Knuffel Geven” !!! We zullen onze wonden likken en moeten plaatsen en verwerken wat ons in 2020 overkomen is. En … onze lessen voor de toekomst trekken!

Ik kijk in elk geval naar uit naar de dag dat ik mijn “witte jas” eindelijk weer mag uittrekken als symbolisch teken van het einde van deze rot-epidemie die ons gepakt heeft waar we het gevoeligst voor zijn: “onze warme contacten met vrienden en familie” die we als mens o zo nodig hebben! En dat we daar pas bij stilstonden als we ze moesten missen!

Met Vriendelijke Groeten,
Bart Vyvermans.