CoronaUpdate ... alweer helemaal anders!

11 mei 2020

Er is alweer een totaal nieuwe fase aangebroken in het “Coronaverhaal 2020”. Globaal komt het er op neer dat we tot vorige week alle gezonde mensen binnen opgesloten hielden met het oog op voorkomen van besmetting. Vanaf deze week draaien we de rollen helemaal om en gaan we er alles (maar dan echt ook ALLES!) aan doen om alleen de zieke mensen en de risicopatiënten binnen te houden.
Tot op heden werden enkel patiënten getest die in het ziekenhuis belandden; dit met als voornaamste reden dat er een gebrek was aan (betrouwbare!) testen. Nu gooien we de tactiek helemaal om. IEDEREEN die nu enige vorm van “verkoudheid of griep” heeft zal getest worden.
Personen die positief blijken te zijn, worden dan door een overheidsinstelling opgebeld en men gaat je vragen met wie je de laatste dagen contact hebt gehad. De personen waarmee je samenleeft of vaak langdurig contact mee had, gaan een “quarantaine verlof” opgelegd krijgen van 14 dagen. Op deze manier gaat men proberen ALLE infectiehaarden op te sporen en in de kiem te smoren.
Vele honderden mensen zijn hiervoor aangesteld in callcentra, want ik ga u niet moeten vertellen welk titanenwerk dit gaat geven. Zelf ben ik heel benieuwd hoe dit gaat uitdraaien.
Wat er natuurlijk ook veranderde en iedereen ondertussen volgde zijn het geleidelijk heropenen van de winkels en dergelijke! Dit is absoluut nodig anders valt de motor van onze dure gezondheidssector helemaal stil: de bloeiende economie! Maar vanuit virologisch oogpunt is dit een zeer groot risico!
Mensen zien getallen dalen, de zon schijnen en enige vijand is nergens te zien dus …. Maar neen: onze vijand is weldegelijk sterk aanwezig, maar ligt onzichtbaar op de loer om elke vorm van sociaal contact af te straffen. We moeten ons daar op elk moment bewust van blijven. 2020 Wordt een heel vreemd jaar waar we later nog vaak over zullen vertellen! Hoe dit gaat aflopen kan ik niet anders verwoorden dan zoals al ontelbare malen in de media te horen was: “Dat gaat volledig van onszelf afhangen!” Onze discipline en gedrag. En dan voornamelijk het beheersen van ons gedrag. Hoe langer sociaal contact gemeden wordt, hoe erger we ernaar snakken. Het virus hoeft dus niks te doen dan te wachten. Te wachten tot we fouten maken en zal dan weer ongenadig toeslaan!
Laten we dat dus NIET doen. Laten we ons nu behelpen met de beperkte mogelijkheden en vrijheden die we hebben! Winkelen in je eentje, uit noodzaak maar niet uit gezelligheid! Vrienden en familieleden allemaal het skypen en videochatten aanleren. En het ook dagelijks oefenen. Laten we er even bij stilstaan hoe belangrijk onze dierbaren wel zijn en hoe we snakken naar die sociale contacten met hen, gewoon door nu wat afstand te houden! Later, na massale vaccinatie, lukt dit terug en moeten we dat inhalen. Het zal onze “Bevrijding 2020” (nuja … misschien 2021) worden! En we gaan dat zeker uitbundig vieren. Maar nu nog niet!!! De strijd is nog niet gestreden.
En dan het onontwarbaar “Regeltje van 4”. Vier mensen mag je uitnodigen in je bubbel! Allicht hebben duizenden mensen zich hierover al het hoofd gebroken en wellicht ook discussies en zelfs ruzies gehad. Het is voor de meesten onder ons ook een onoplosbaar dilemma! Een begrijpelijke toegeving van de politiek naar de vele vragende (snakkende) mensen, maar een raadsel zo complex dat de meesten onder ons maar wijselijk besluiten zich er de handen niet aan te branden! Als je zoon met zijn vrouw en de 2 kleinkinderen op bezoek mag komen, … mag je schoondochter haar familie niet zien!!?? Tja … da’s om problemen vragen natuurlijk!
Op de praktijk alhier spijtig genoeg geen echte “mensengeroezemoes” als uitting van “gezellige drukte”, maar continu telefoongerinkel. Vrije raadplegingen zijn natuurlijk volledig onmogelijk, maar ook consultaties op het kabinet of huisbezoeken moeten we tot het minimum beperken. Immers elk contact is op alle praktijken een risico. Na elke patiënt wordt wachtzaal, onderzoekstafel en alle materialen degelijk ontsmet; maar u begrijpt dat het deze handelwijze een “normale drukte” onmogelijk maakt.
Voorlopig blijft de regel: als het op afstand kan via telefoon, videoconsult of mail doen we het zo! En dat kan voor 80% van de consulten. Maar als het moet kan je zeker tot hier komen. Bloednames gebeuren terug dagelijks, uitgestelde onderzoeken gaan nu even voor. O ja, … en op de raadplegingen zitten we achter masker! De regel is: als je geen afstand kan houden is er maskerplicht! En afstand houden kan bijna nooit op een dokter kabinet.
Tenslotte wil ik nog benadrukken dat niemand zich mag geremd voelen me te contacteren voor élk probleem waarvoor je het vroeger ook zou gedaan hebben! Ok, het is hier druk, en het moet even anders, maar niemand mag het gevoel hebben dat hij of zij met zijn probleem niet mag komen omdat “Koning Corona” nu even heerst! Bel of mail me gerust, want afspraken maken online kan nog even niet. Samen bespreken we dan of we dit online oplossen, of dat het beter is dat u toch even langs komt.
Mijn telefoonnummer blijft 014 435445 en mail: bart.vyvermans@telenet.be
Heel vaak zal ik niet onmiddellijk kunnen opnemen omdat ik aan de lijn hang met iemand anders. Als u gebeld hebt wordt echter uw nummer geregistreerd en bel ik u even later zelf terug!
Laten we het leven voorzichtig heropnemen; op een manier waarmee we corona te slim af zijn, en geduldig afwachten op de vele firma’s die in de weer zijn met vaccinontwikkeling. Heel veel vertrouwen komt nog steeds uit onze eigen Kempense fabriek Jansens Pharmaceutica (Johnson & Johnson) die mee aan de wereldtop-3 zitten wat betreft de fase van ontwikkeling hiervan! Laten we hopen dat we het virus dan eindelijk een stap voor geraken en er definitief komaf mee kunnen maken! Laten we het spel tot dan slim spelen en ervoor zorgen dat we niet alweer opgesloten zitten binnen enkele weken.
Met Vriendelijke Groeten,