CoronaUpdate Alarmdrempels

25 oktober 2020

Coronacijfers overschrijden de alarmdrempels! Hoe afschuwelijk we het ook allemaal vinden maar er zit weinig anders op dan opnieuw een paar weken een vorm van “lockdown” in te voeren.
Ik voel dat de werkdruk op onze huisartsenpraktijken onhoudbaar wordt! Naast de “gewone” consultaties zat ik vorige week nog eens gemiddeld 12 uur per dag telefoons en mails te beantwoorden met vooral coronagerelateerde vragen en problemen. Dagelijks detecteer ik nieuwe gevallen en moet ik tientallen mensen in quarantaine zetten omdat ze contact hadden met iemand die coronapositief getest werd.
Op dit moment zitten we aan 15.000 nieuwe gevallen per dag. Als die mensen “maar” 5 contacten hebben zijn dat 75.000 mensen die in quarantaine moeten gezet worden door hun huisarts. Per dag weliswaar!!! Elke dag opnieuw. Daar er nog geen zicht is op afbuigen van de curve verwachten we nog een verdubbeling binnen 9 dagen. Bijna onvoorstelbaar.
Het aantal ziekenhuisopnames volgt met een vertraging van 2 weken. Immers mensen zijn meestal al 1-2 weken ziek thuis voor ze in het hospitaal belanden. De overlijdens die hieruit volgen merken we nog eens 3-4 weken later.
Door de extreme toename van de infecties konden we deze dagen al veel minder mensen testen! Immers de labo’s kunnen niet volgen. 50 Tot 60.000 testen per dag is geen sinecure! Maar juist omdat we minder testen gaan we minder besmette mensen kunnen detecteren. Die blijven dan in de maatschappij en kunnen dan weer aan anderen het virus doorgeven!
Dit heeft het perverse effect dat volgende week de curve lichtjes kan dalen (wegens minder testen!!), hoewel het aantal infecties ongehinderd toeneemt! Hopelijk gaan onze beleidsmakers dit ook begrijpen en de afbuiging niet interpreteren als “we zijn goed bezig” …. want we zijn écht NIET goed bezig! Ik voorspelde in een vorige corona-update al dat het sluiten van cafeetjes onvoldoende als maatregel zou zijn!
Politici beloofden in rustigere tijden met stoere woorden “Er komt nooit meer een lockdown” en ze hangen nu vast aan die belofte! Hopelijk beseffen ze dat dit geen pokerspel is met namaakgeld! En dat ze beslissingen moeten nemen om niet in “Italiaanse toestanden zoals in maart” te geraken. Daarom hebben we ze gekozen, om beslissingen te nemen in functie van het hogere doel! Ook als die niet populair zijn en een megagrote impact hebben op iedereen. Misschien voeren ze wel een lockdown in en geven ze het een anderen naam! Nuja … als er maar iets gebeurt!
Dit alles om even te duiden. Mijn werk als huisarts heeft niets meer weg van het werk dat ik al 28 jaar deed! (… wat gaat tijd toch snel!!) Uren en urenlang telefonische contacten, mails versturen met quarantaineattesten, testings organiseren, mensen vertellen aan telefoon wat ze moeten doen na besmetting of contact, telefonisch opvolgen van de zieke corona patiënten, proberen de continu veranderende richtlijnen van de overheid op te volgen en veel meer.   18/24   7/7 !!!
Telewerken dus! Zoals we nu allemaal moeten. Maar dat behelst ook dat mijn telefoon de hele dag roodgloeiend staat en dat het soms bijna onmogelijk is telefonisch binnen te geraken. Dit gaat letterlijk over vele honderden telefoons en emails per dag die allemaal een correct antwoord moeten krijgen. Om deze reden wil ik u per uitzondering vragen zoveel als mogelijk mijn emailadres te gebruiken:  bart.vyvermans@telenet.be Als u wenst dat ik terugbel vermeld dan uw telefoonnummer en ik zal mijn uiterste best doen om in deze extreme situatie iedereen “zo snel mogelijk” een antwoord te bezorgen.
Als u toch besluit de telefoon te gebruiken is de kans groot dat ik met iemand anders aan de lijn hang en u niet onmiddellijk kan antwoorden. Uw telefoonnummer staat dan bij mij geregistreerd en ik zal u later terugbellen.
Eigenlijk vraag ik nu dus even uw hulp! Dit is een uitzonderlijke en ongeziene situatie en we duiken hier zeker nog enkele weken in. Onze plaats als huisarts is de frontlinie tegen dat verdomde virus! Het is onze taak de 2e en 3e linie (respectievelijk ziekenhuis en intensieve zorgen) werkbaar te houden door correcte inschattingen te doen. Wij praten met de mensen en proberen besmette mensen snel uit de circulatie te halen en ze correct op te volgen.
Zonder de juiste beslissingen van onze leiders verliezen we echter heel snel terrein! Velen van mijn collegae zitten op hun tandvlees, en dan durf ik het helemaal nog niet hebben over de verpleegkundigen en artsen die in de ziekenhuizen werken. Met minder personeel omdat het aantal ziekten ook onder hen sterk stijgt! Omdat het werk vaak uiterst zwaar én gevaarlijk is voor eigen gezondheid. Omdat artsen en verpleegkundigen zich daar snel moeten omscholen om op de covid-afdeling te werken. Zo komt een orthopedisch chirurg de nierdialyse aansterken; ver weg van eigen vakgebied! Dit is de nieuwe realiteit!!
Een weekje herfstvakantie zal een knikje in de curve brengen, maar we hebben meer nodig. Veel meer. Tenslotte val ik eindeloos in herhaling: “Hou afstand waar het kan, … gebruik maskers waar dat niet kan. En vergeet uw handhygiëne niet! Wassen, wassen wassen !” Zeep is een grote vijand van het virus ! Zorg voor uzelf! Zo zorg je ook voor alle anderen!
Met Vriendelijke …. maar dit keer toch ook wat Ongeruste Groeten,
Bart Vyvermans.