Coronaupdate

11 maart 2020

Omdat we opnieuw in een andere fase komen wens ik u te informeren met alweer een Corona-update.

Wat Corona met Italië deed is ongezien en wat Italië met Corona deed is dat evenzo! Dit willen we hier echt niet in België! De Italianen hebben echt pech dat die eerste uitbraak zich aldaar voordeed, maar alle landen aanschouwen dit en leren hieruit. Ook onze wetenschappers in België. De adviezen via de media volgen elkaar op in sneltrein en zijn heel verwarrend voor iedereen.

Feit blijft dat het Coronavirus zich gedraagt als een “gewone griep”. 80% Van alle Coronabesmettingen geven heel milde tot matige klachten! Beetje gesnotter, beetje hoest en soms lichte koorts. Niks alarmerends en in vorige jaren een beeld waar veel mensen gewoon mee verder werkten en zelfs niet eens mee naar de dokter gingen.
Op dit moment zijn we in een fase gekomen dat isoleren van besmette Coronapatienten niet meer mogelijk is. Het virus heeft zich gemengd tussen de “gewone” verkoudheden en is door geen enkele arts nog herkenbaar als zijnde het Coronavirus.  Testen wordt enkel nog gedaan bij mensen die met ernstige klachten in het ziekenhuis belanden. Vele mensen gaan dus hiermee in contact komen en al of niet ziek worden. Ook wij artsen!!!

De ziekte gaat voor de overgrote meerderheid der mensen echt wel meevallen, maar het is heel duidelijk dat het risico om in het ziekenhuis te komen exponentieel stijgt met de leeftijd, zegge boven de 65 jaar en zeker vanaf 80 jaar. Die mensen moeten dus echt beschermd worden voor een besmetting!
Om dat te doen moeten we vermijden dat de jongere bevolking dit verder verspreidt. Evenementen worden dus afgelast, handjes geven doen we nu even niet meer, en bompa kussen we ook even niet meer! Puur uit voorzorg. Als dit voorbij is kan je dat kussen makkelijk inhalen! ??

Praktisch worden nu volgende aanbevelingen gegeven aan de bevolking:

-HANDHYGIENE!!! Regelmatig goed wassen met water en zeep. Alcoholgels zijn enkel nuttig als zeep niet beschikbaar is. En even geen “handjes-geven”. Deze beleefdheidsvorm laten we even zo, … en wat mij betreft zeker niet “ellebogen of voetjes wisselen” zoals sommigen denken te moeten doen.
-Vooral oudere mensen dienen beschermd te worden. Rusthuizen worden gesloten voor publiek en een bezoek kan je best even uitstellen. En nadien je oudjes eens extra verwennen!
-Evenementen worden even uitgesteld of geschrapt. Vooral de indoorevenementen geven nauw contact tussen vele mensen en kunnen virustransmissie in de hand werken.
-Paniek is absoluut niet nodig! We nemen deze maatregel niet omdat zoveel mensen ernstig ziek worden, … maar juist omdat zoveel mensen NIET ernstig ziek worden!!! Deze “niet-zo-zieke mensen” gaan gewoon door met hun werk en hun bezigheden en besmetten zo andere mensen. En dat is nu juist de kracht van dit virus. Daarom kunnen we dit niet in de hand houden. Daarom neemt het zo snel toe en worden tenslotte ook de oudere mensen geïnfecteerd. En dat proberen we ten allen prijze te vermijden.
-Mondmaskers dragen voor gezonde mensen is totaal zinloos! Die maskers horen bij de zorgverleners die nu coronapatienten dienen te verzorgen in de ziekenhuizen. Artsen moeten onbeschermd hun taak doen omdat er nergens maskers te verkrijgen zijn. De mediabeelden uit China (iedereen een mondmasker) zetten veel mensen op het verkeerde been! Moest nog iemand een voorraad hebben, de ziekenhuisartsen doe je er zeker een plezier mee!

Tot daar even de update van deze nieuwe fase in de Coronasage. Paniek én onverschilligheid zijn dom. Gezond verstand is nu de boodschap.

Met vriendelijke groeten,
Dr. Bart Vyvermans