Corona Update: geleidelijke heropstart Praktijk.

24 mei 2020

Stilaan geraken we uit de “totale corona-lockdown” die België (en de rest van de wereld) maandenlang in zijn greep gehouden heeft. Voorzichtig en stap voor stap leren we omgaan met de dreiging van het virus. Handjes wassen en “social distancing” werp vruchten af. En mondmaskertjes helpen ons waar geen afstand mogelijk is. Dit zoals in trein en bus, alsook bij beroepen waar we dichter bij elkaar komen.

In mijn praktijk zal vanaf volgende week de agenda al gedeeltelijk terug opengezet worden voor afspraken. De vrije raadpleging kan niet meer doorgaan en ook in de voormiddag kunnen nu dus afspraken gemaakt worden. Dit kan nog niet op volle kracht. Ook ik moet even wennen aan de nieuwe praktijkvoering: het evenwicht zoeken tussen praktijkvoeren, poetsen, steriliseren en ook voor de nieuwe “telefoonconsulten”.

De kleine probleempjes die geen echt fysiek contact tussen arts en patiënt nodig hebben, kunnen nog steeds via telefoon ( 014 43 54 45 ) of mail bart.vyvermans@telenet.be maar stilaan kunnen de “gewone consultaties” ook wel weer. Er zijn in coronatijd veel bloednames uitgesteld en die kunnen best in de voormiddag doorgaan aangezien u dan 4 uur nuchter moet blijven. Dus iedereen in deze situatie kan weer afspraken maken. Maar ook andere klinische onderzoeken staan terug op de planning.

Wat nog NIET kan of mag in de praktijk zijn “infectieziekten”. Voelt u zich grieperig, hebt u een hoest of keelpijn MOET u eerst even telefonisch contact opnemen. Voor deze consultaties hebben we een andere locatie zodat de praktijk in de Wezelakkers volledig virusvrij kan gehouden worden!

Je zal me zien in “witte jas” en met masker en vaak ook met handschoenen. En als je snel bent zelfs nog met “coronacoupe”! Haha … maar daar komt volgende week gelukkig ook een einde aan! Er staan maar 3 stoelen in de wachtzaal, op afstand natuurlijk! Meer mensen kunnen en mogen niet samenkomen in de wachtzaal! Tussen elke 2-3 afspraken wordt dus tijd gelaten om niet uit te lopen en voldoende tijd te hebben voor de nodige poets- en ontsmettingswerken!

Aan patiënten wordt nu even gevraagd ook een maskertje of sjaal of zo iets mee te brengen en te dragen bij het binnenkomen. Het zal voor mij even onwennig zijn als voor u. Kom ook zo veel mogelijk “alleen”: ook weer om drukte in de wachtzaal te vermijden. Iedereen wordt gevraagd te gaan zitten op de 3 beschikbare stoelen en als het ooit toch moest zijn dat deze nog bezet zijn kan u best even buiten wachten. De duur van de consultaties wordt wat beperkt, ook al weer om geen “files” te veroorzaken.

(diepe zucht) Heel wat gedoe, maar we moeten hier even door en proberen geen nieuwe besmettingen te veroorzaken tot vaccins beschikbaar worden en we onze zwakkeren kunnen beschermen! We mogen geen steile toenames meer zien van de dagelijkse “getallen” of we worden alweer opgesloten en dat is nu net wat niemand nog wil!
Het virus ligt nog stevig op de loer. Maar het wordt door ons terug gedreven, niet door de kracht van geneesmiddelen of wat dan ook, maar door maatregelen die even slim als simpel zijn: handjes wassen en afstand houden!

We zullen er jaren later nog veel over praten en 2020 zal zeker niet vergeten worden! Allerlei specialisten en “pseudo-specialisten” zullen alle maatregelen die we namen beredeneren en becommentariëren. We zullen fouten vinden en misschien betere strategieën uitstippelen. We leren uit onze fouten. Zo hoort het ook als je in een situatie geraakt waar je nog nooit voordien in was, en waar je nog nooit enige kennis van had!

Ik ben er absoluut van overtuigd dat het “normale leven” terugkomt. Het zal nog even duren, maar tijd gaat snel!

Tot dan spelen we op “safe”. Stilaan het leven hervatten, voorzichtig en met de nodige voorzorgen. Nog even dus.

Met vriendelijke groeten,

Dr. Bart Vyvermans.