Corona-Update ... de laatste lockdown op komst???

23 maart 2021

Ik had een beetje gehoopt dat mijn volgende “corona update” ééntje zou zijn met enkel maar goed nieuws. Dat sociale contacten thuis weer uitgebreid mogelijk zouden zijn omdat we onze risicobevolking gevaccineerd zouden hebben. Dat de ziekenhuisopnames en overlijdens door dit rotvirus eindelijk een definitieve daling zouden ingezet hebben. Dat ik mijn masker weer zou kunnen afzetten en mijn witte jas definitief aan de kapstok hangen. Dat ik terug mijn eerste drankje op een zonnig terras zou kunnen beleven, kijkend naar de drukke mensenmassa op de Turnhoutse markt.

Maar neen, dat was weer buiten dit onberekenbare virus gerekend! Sinds een 2-tal weken was het op de praktijk duidelijk dat een voorzichtige stijging zich ingezet had, langzaam en niet sterk genoeg om onze ministers te alarmeren! Virologen en (huis-)artsen zagen de bui wel hangen en begonnen signalen uit te zenden. Maar politiek gaat traag … en ieder wil politicus het beste doen voor zijn/haar kiespubliek. Maar in coronatijden … lukt dat dus niet!

De curve is ondertussen weer exponentieel geworden en we weten ondertussen wat een exponentiele curve doet! Die gaat keihard omhoog en is alleen nog te stoppen met extreme maatregelen. Een veiligheidsraad die normaal vrijdagnamiddag gepland stond werd vandaag plots verschoven naar woensdag namiddag …. en nu plots weer naar woensdagmorgen 9.00h is veelzeggend. Onze ministers in al hun diversiteit hebben toch “iets” geleerd uit onze vorige 2 coronapieken!

Wat er gaat gebeuren weet ik natuurlijk niet, maar het zal weer even drastisch moeten. Het is heel spijtig dit te moeten zeggen maar een nieuwe lockdown met sluiting van alle niet-essentiële winkels, contactberoepen EN scholen is zeker niet ondenkbaar. Vanuit medisch zelfs oogpunt het beste! Op dit punt van de curve hoeft het echter niet te lang te duren: 3 weken bijvoorbeeld, zouden ons genoeg tijd moeten bezorgen om het vaccinatieplan verder te ontplooien en voldoende mensen te vaccineren zodat we eindelijk die gehoopte definitieve daling kunnen inzetten.

Wacht men echter nog 5 dagen met die doortastende maatregelen, dan kan het zijn dat die 3 weken lockdown weer 6 of 12 weken moeten worden! Maar ik denk dat, na 2 lesjes nederigheid door de vorige pieken, onze politici toch hun verantwoordelijkheid, over politiek gekrakeel heen, zullen durven en moeten nemen. “Fingers Crossed”
Wie is hier schuld aan? Niemand en iedereen! We hebben een schitterend parcours afgelegd van oktober tot en met februari, mede als beste leerlingen in een Europees klasje. Maar de laatste loodjes wogen te zwaar, er werd volop gevaccineerd, en we verloren de aandacht wat. En dat laatste is nu net wat je NIET moet doen bij dit “slimme virus”. Het pakte ons vlak voor de eindmeet.

Afwachten dus wat ons morgen te doen staat en ondertussen het hoofd koel houden en verder vaccineren, vaccineren, vaccineren! Ondanks alle negatief gekrakeel dat we de laatste weken weer hadden in de media, over bepaalde vaccins, blijven wij wetenschappers er VOL van overtuigd dat ALLE vaccins super efficiënt EN heel veilig zijn! Anders zouden we nooit vaccinatie toelaten!!! Iedereen die twijfelt mag het me gerust mailen of vragen en ik zal je de wetenschap erachter proberen te verduidelijken zodat je zelf kan zien dat je geen enkel risico neemt met vaccinatie.

Zelf ben ik dus gevaccineerd en na mijn 2e vaccin zelfs een dag goed ziek geweest! Koorts, rillen, spierpijn. Exact 24 uur. ’s Anderendaags was dit volledig verdwenen. Een bijwerking?? NEEN … dit is GEEN bijwerking maar de WERKING van het vaccin. Het is het ultieme bewijs dat je lichaam extreem veel antistoffen aanmaakt tegen dit coronavirus! Die reactie in je lichaam geeft inderdaad soms wat temperatuurverhoging en spierpijn. Het is een uiterst natuurlijke reactie. Het ultieme bewijs dat je immuun stelsel goed reageert door de aanmaak van veel antistoffen! En daar doen we het tenslotte voor!!!

Massale vaccinatie is de enige manier om uiteindelijk uit deze mondiale crisis te geraken! Maar we hadden dus nog zo’n 2-3 maanden extra nodig om deze zomer veilig te stellen, … en het virus was daar niet mee akkoord.

Laten we afwachten wat onze beleidsmakers morgen voor ons in petto hebben. Laten we er niet te veel over jammeren want dat geeft zo’n rotgevoel. We moeten dit nog even ondergaan voor we ons vroegere leven kunnen herpakken. Ik schatte vorig jaar in maart dat we daar toch een jaar voor nodig zouden hebben … maar het zal dus iets langer worden.
Tenslotte nog dit. Nog té vaak hoor ik patiënten zeggen: “Dokter ik ben wat verkouden met wat hoest en keelpijn …  Een gewone verkoudheid, maar geen corona”. ….. NEEN DUS!
Dit zou nu écht niet meer mogen! ELKE domme verkoudheid is verdacht voor corona en moet getest worden. Alleen zo krijgen we dit virus onder de duim. Voor 95% van de mensen is corona niet te onderscheiden van een banaal griepje of “een valling”, maar zo’n 5% van de bevolking komt echt in de problemen. Lijkt niet veel, maar 5% van 10.000.000 Belgen zijn nog altijd zo’n 500.000 mensen!!!

Er komt beterschap! Zeker weten!! Maar hier moeten we nog even door en mijns inziens is het nu echt de laatste piek. Hopelijk komen er snel doortastende maatregelen zodat het maar een “piekje” wordt.

Alweer : “Fingers Crossed” !
 
 
Met vriendelijke groeten,
dr. Bart Vyvermans.