Corona-Update 14/03/2020

14 maart 2020

Tot mijn spijt moet ik u weer vervelen met een zoveelste Corona-Update!

Natuurlijk val ik in herhaling als ik u moet vertellen dat we even in een “andere wereld” geraakt zijn. Paniek is nog steeds uit den boze, maar er worden zeer uitzonderlijke maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Zoals voordien al vaker gezegd is voor de meeste mensen Corona een vrij banale ziekte: een griepje! Gewoon thuisblijven en uitzieken is voor meer dan 80% van de mensen de boodschap!

Maar voor oudere en zieke mensen is dit zeker GEEN griep! Een belangrijk percentage hiervan krijgt een longontsteking die hen fataal kan zijn. Mensen onder de 50 jaar hebben een overlijdenskans kleiner dan 1% maar in de leeftijd 60-70 stijgt dit naar 8% en voor de 80plussers komen we zelfs op 15-20% overlijdenskans.

Op dit moment zou in België een 6-700 tal mensen bewezen besmet zijn, maar het échte getal ligt waarschijnlijk een 10-voud hoger (10.000?) omdat enkel mensen die zeer zwaar ziek zijn nog getest kunnen worden wegens gebrek aan testen. Dit gaat zeker nog eens met een 10-voud omhoog in de komende weken. 100.000 besmettingen? 1.000.000? Niemand weet het. Maar als slechts 1.5% van die 1.000.000 mensen zou overlijden zijn dat dus heel veel mensen!!! En zoals gezegd heel veel ouderen!

Het land is stilgelegd, scholen werden gesloten, ontmoetingsplaatsen gaan dicht. Als iedereen gewoon thuis blijft en geen rechtstreeks contact maakt met anderen dooft dit virus uit. En dat is nu net wat er op dit moment gedaan wordt. Domme acties zoals afscheidsfeestjes in cafe’s gisteren (enkele uren voor sluitingsuur) bewijzen dat veel mensen dit toch echt nog niet begrepen hebben. WC-rollen hamsteren is minstens even dom maar ongevaarlijk! ??

Ook ik moet mijn praktijk reorganiseren. Het “vrije spreekuur” sluit! In de plaats daarvan zijn blokken vrijgemaakt maar enkel op afspraak!!! Kijk even op de site dan merkt u het. Als u een afspraak hebt kom dan juist op tijd. Niet te vroeg of niet te laat. In tegenstelling tot vroeger zal ik de afspraken “zo kort mogelijk” houden zodat er geen achterstand is. Hopelijk lukt me dat maar dan moet iedereen even meewerken. Op die manier komen mensen elkaar niet tegen in een overvolle wachtzaal.
Mensen met tekenen van een luchtweginfectie mogen GEEN ONLINE AFSPRAAK maken! Ze moeten eerst bellen : 014 43 54 45. Er is ABSOLUUT eerst een telefonisch contact nodig teneinde niet de kans te lopen dat andere mensen besmet raken!

De meeste van deze mensen zullen telefonisch geholpen worden en krijgen een ziektebriefje voor minstens een week. Samen met mijn collegae huisartsen zullen we proberen in samenspraak met de gemeente een speciale locatie te voorzien in het centrum van Oud-Turnhout voor patiënten met een risico op corona-infectie. Dit is nog in overleg, maar kan snel waarheid worden als we de materialen vinden.

Probleem is voorlopig nog onze eigen bescherming. Als wij artsen zelf ziek worden in deze  bizarre periode valt het gezondheidssysteem stil! Dat kost levens en dat willen we dus niet! Voorlopig hebben wij huisartsen nog steeds geen enkele bescherming zoals maskers door een zeer nijpend tekort op de wereldmarkt. De overheid werkt hieraan en beloofde ons beterschap tegen volgende week. Afwachten dus!

Dit is een extreem moeilijke periode, ongezien na 40-45. Samen komen we hierdoor! Bijna iedereen zal hierdoor ongemakken hebben. Laten we hier niet over “zagen en mekkeren” maar mekaar helpen. Stel uw bezoek met de oudere generatie een tijdje uit. Bel hen elke dag of skype als ze dat kunnen. Help hen met boodschappen als daar nood aan is, maar vermijd lichamelijk contact. Het kan immers zijn dat u drager bent van dit virus zonder dat u hier enig benul van hebt! Dit laatste kan niet genoeg benadrukt worden.
Ik zal de volgende dagen heel heel veel aan telefoon hangen. Als ik met iemand aan het bellen ben krijgt u geen bezettoon maar een voicemail. Spreek daar NIETS op in maar bel me even later gewoon even terug.

Dit is ongetwijfeld niet mijn laatste corona-update … spijtig genoeg.
Laten we dit samen doen! Dat moet lukken!

Met vriendelijke groeten,
Bart Vyvermans.